Megrendelés

Megrendelés
éj

Egy tál dödölle

Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Dödöllénk 2013 évben elnyerte az Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegy használatának jogosultságát.

Őrségi Nemzeti Parki Termék

Mozgó büfémmel szívesen veszek részt rendezvényeken, fesztiválokon, nagyobb összejöveteleken! Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Elfogadóhely

Erzsébet utalvány elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
K&H Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

 

Látnivalók

Ezen az oldalon az Őrség látnivalóinak ismertetővel várjuk egy látnivalók szerinti, majd egy településenkénti csoportosításban is. Kicsit lejjebb talál egy Őrség térképet is, amely összefoglalja ezeket az őrségi érdekességeket. Ha ezen az oldalon nem talál kielégítő mennyiségű információt, tovább tájékozódhat majd ezeken az oldalakon:

Látnivalók az Őrségben

Az Őrség látnivalókban, természeti és kulturális kincsekben gazdag tájegysége Magyarországnak. A Vas megye nyugati szegletében elhelyezkedő vidék azokról a magyarokról kapta nevét, akiket a birodalom nyugati kapujának védelmére telepítettek ide még a honfoglalás korában. Ők az őrködés fejében kiváltságokat kaptak és közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Területe 192 km2, mely 18 községet foglal magában. Földrajzilag nehezen körülhatárolható, mert szerkezetileg kevéssé tér el környezetétől, de néprajzilag önálló, sajátos kultúrát megőrző terület.

Bár az Őrség nagyobb része Nyugat-Magyarországon található, a tájegység kisebb része a szlovéniai Muravidéken fekszik. Gyakran tévesztik össze a Vendvidékkel, de ez a két tájegység azonban jelentősen különbözik egymástól mind etnikaliag, mind néprajzilag. Természetföldrajzilag az Őrség nem számít külön vidéknek, ebben a vonatkozásban nem képez külön egységet. A tipikus őrségi falvakban a patakvölgyre tekintő domboldalakon egymástól távol sorakoznak a pár házból álló települési egységek, a szerek, amelyek a gyepürendszer részeként a honfoglalás utáni faluformák maradványai. 

Az Őrség látnivalóit két csoportosításban is bemutatjuk. Először egy látnivalók szerinti, majd egy településenkénti ismertető következik. Először is pedig álljon itt egy térkép az Őrség természeti és kulturális látnivalóival:


Őrség nagyobb térképen való megjelenítése

A Google interaktív térképe mellett készítettünk egy saját összefoglalót is az őrségi látványosságokról térképes formában. A nagyításhoz kattintson a képre!

Őrségi látnivalók - térkép

Őrségi látnivalók - Kulturális kincsek

Őrségi templomok

 • Szent Péter-templom - Őriszentpéter katolikus temploma a XIII. században épült, védőszentje Szent Péter apostol. A templomot a török időkben erőddé alakították át, sánccal és árokkal vették körül. Az egykori védművek maradványai ma is jól láthatók. A templom közelében egy középkori téglaégetőt tártak fel.
 • Szentháromság-templom - A veleméri templomot szinte minden Őrségbe látogató turista felkeresi. A XIII. század végén kora gót stílusban emelt templomot a Szentháromság tiszteletére emelték. A templom freskóit 1377-ben vagy 1378-ban Aquila János festette.
 • Szentgyörgyvölgyi református templom, amely a Nyugat-Dunántúl a egyetlen festett fakazettás temploma.
 • Középkori Szent Márton templom Domonkosfán.
 • Kercaszomori Szt. Vendel templom helye - Pusztatemető.

Haranglábak

 • Pankaszi harangláb - Itt találjuk az Őrség legszebb, 1755-ben épült református fa szoknyás haranglábát, mely a település legmagasabb pontján épült. Értékes műemlék, melynek helyreállítására 1965-ben került sor.
 • Gödörházi harangláb
 • Nemesnépi harangláb

Kustanszegi harangláb

Várak és kastélyok

 • Őrimagyarósdi földvár, kettős várárokkal a XIII. századból, történelmi emlékhellyel. 
 • Felsőlendva/Grad
 • Alsólendva/Lendava

Szabadtéri múzeum

 • Pityerszeri skanzen - Az Őrség egyik legfőbb látnivalója Szalafőn, ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet. A faluképi szempontból is védett község az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző jellegzetes szeres települése. Hét szerből áll. Pityerszeren látható a 10 épületből álló műemlék együttes, mely bemutatja az őrségi népi építészetet.
 • Kapornaki tájház - Néprajzi gyűjtemény a szlovéniai oldalon.

Őrségi látnivaló - Pityerszer

Őrségi fazekasság

 • Fazekasház Magyarszombatfán - részletes ismertető itt: http://www.magyarszombatfa.hu/hun/fazekassag.html

Őrségi fazekasság

Egyéb őrségi kulturális érdekességek

 • Szikszai Edit gyűjtemény - A gyűjtemény a régi gazdálkodás eszközeit és a mindennapi élet tárgyait mutatja be Őriszentpéteren.
 • Veleméri Sindümúzeum

Az őrségi látnivalók településenkénti csoportosításáért kattintson ide: az Őrség és a Vendvidék.

Őrségi látnivalók - természeti kincsek

Egy kis földrajz

Keskeny hegyhátak, mélyen bevágódott völgyek és lapos tetők jellemzik az Őrséget és a Vendvidéket. A folyók formálta dombvidék az ország csapadékban leggazdagabb tájai közé tartozik. Természetes állóvizei erdei tavacskák (Vadása tó, Borostyán tó), illetve dagadólápok (Fekete-tó). 

Őrségi növények

Az árterek mélyebb fekvésű részein, patakok mentén, domblábakon mocsár- és láprétek, a patakmenti területeken, feltöltődött holtágakban, lefolyástalan mélyedésekben magaskórósok és magassásosok találhatók, amelyek botanikailag egyaránt rendkívül értékesek. A különféle kosbor és gyapjúsás fajok mellett megtalálható a területen a kornistárnics, sárgaliliom, szibériai nőszirom, osztrák zergevirág, zergeboglár, vidrafű. A terület kiemelkedő értékei a rétek, kaszálók, melyek számos védett növényfajnak adnak otthont, mint a réti palástfű, major völgycsillag, szártalan bábakalács, erdei ujjaskosbor, sömörös kosbor, kígyónyelv vagy a szártalan kankalin.

Szibériai nőszirom

Őrségi érdekes állatfajok

A kiterjedt lomberdők és fenyvesek, a kaszálók és a vizes élőhelyek gazdag állatvilágnak adnak otthont: kiemelt érdeklődésre tarthatnak számot a nagylepke fajok, térség madárvilága (haris, fekete gólya, darázsölyv, gyöngybagoly, füleskuvik). Az emlősök közül az idős, odvas gyümölcsösökben számos denevérfaj megtalálható. A terület egyetlen fokozottan védett emlőse a vidra.

Őrségi Nemzeti Park

2002-ben az Őrségi Tájvédelmi Körzetből létrehozták az Őrségi Nemzeti Parkot, amely az Őrség területén kívül a Vendvidéket is magába foglalja. Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, (a Belső-Őrséget,) Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 ha-on. A Park honlapján bőséges információt találunk erről a kiemelkedő őrségi látnivalóról: Őrségi Nemzeti Park.

Őrségi túrák

Az Őrség természeti kincseinek felfedezésére mi a különféle őrségi túrákat javasoljuk. A védett növény és állatfajok, a gyönyörű tavak és lápok felfedezéséhez igen alkalmasak a gyalogos és biciklis túrák, amelyeket itt ismertetünk: Őrségi túrák.

Őrségi biciklitúra

Hagyományos őrségi rendezvények

Az őrségi programok alkalmat adnak az érdeklődőnek a tájegység alaposabb megismerésére, a helyiekkel és az ő kultúrájukkal való ismerkedésre, valamint arra, hogy a helyi gasztronómia megörvendeztesse ízlelőbimbóikat. Itt egy általános őrségi programismertetőt találnak, részletes és friss őrségi programokért kattintson ide: Őrségi programok.

 • Virágzás napjai - Több őrségi helyszínen zajló kulturális programsorozat a pünkösdi ünnepek környékén.
 • Őrségi vásár - Több napos népművészeti és kézművesvásár kulturális és sport eseményekkel, koncertekkel, és kiállításokkal.
 • Nemzetközi Fazekastalálkozó - Magyarszombatfán az őrségi kézművesek központjában kiállítás és vásár, a hazai és külföldi fazekasok munkáiból
 • Völgyhídi vásár - A magyar-szlovén vasúti völgyhídról elnevezett Nagyrákoson megrendezendő vásár. A több napos rendezvényeken kézműves és népművészeti alkotások cserélnek gazdát.
 • Hétrétország - Szerek, porták fesztiválja - Kb. augusztus 10 - 20 között rendezik. Kulturális fesztivál, valamint lehetőséget nyújt őrségi művészek, kézművesek portájának látogatására.
 • Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál - Minden év október közepén kerül megrendezésre.

Őrségi tökfesztivál

Őrségi látnivalók - további források

 

 

Látogass új honlapunkra!

 

Pihenjen nálunk!

Elérhetőségeink

Őrség Vendégház és Étterem
9933 Őrimagyarósd
Dózsa György utca 35.
+36 30 473 4317
+36 30 582 6631
+36 94 426 018
 E-mail: csilla@orsegvendeghaz.hu
hegyi.vilmos@orsegvendeghaz.hu 

 
Hívjon minket SKYPE-on:

Hívj Skype-on!

Őrségi hivatkozások

Az őrség feltétel nélküli híve és a kultúrális események egyik pezsgő központja a viszáki Kultúr-Pajta.
Ha Viszákra kirándul, nézze meg a Galéria 46 kiállításait, és látogasson el a Tündérkertbe.
Az Őrségi Vendégvárók nem titkolt célja, hogy sokrétű információval szolgáljon az érdeklődőknek az Őrség vidékéről, kedvet adjon az utazáshoz, és nem utolsó sorban megkönnyítse a vendégek és vendégfogadók egymásra találását.

Ingyenes WiFi

Ingyenes WiFi

Idegenforgalmi adó

Figyelem! Idegenforgalmi adó 150 Ft / fő / nap.
Szállás- és csomagáraink nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót.
Ez elszámolásra kerül szolgáltatásaink igénybevétele során.