Megrendelés

Megrendelés
éj

Egy tál dödölle

Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Dödöllénk 2013 évben elnyerte az Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegy használatának jogosultságát.

Őrségi Nemzeti Parki Termék

Mozgó büfémmel szívesen veszek részt rendezvényeken, fesztiválokon, nagyobb összejöveteleken! Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Elfogadóhely

Erzsébet utalvány elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
K&H Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

 

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrség Vendégház az Őrségi Nemzeti Park szívében, Őrimagyarósdon fekszik. Mint az egyik legnagyszerűbb látnivalót a környékünkön, külön szeretnénk bemutatni az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét.

Őrségi Nemzeti Park

Az összesen 44 000 hektáron 44 település határát felölelő Nemzeti Park az Őrségi Tájvédelmi Körzetből alakult át 2002-ben.

Az Őrség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje folyamatosan növekszik. Az Őrség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erdős dombvidéke, amelyet a bennük siető patakok tesznek tagoltabbá. Az Őrség jó része az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. 

A nemzeti park védett területén csak korlátozott gazdasági tevékenység végezhető, a természet állapotának megőrzése érdekében. A területen védett növény és állatfajok, gyepek és vizes élőhelyek találhatók. Táji sajátosság a kaszáló gyümölcsösök, a moha lápok jelenléte. A térség Magyarország lepkefajokban leggazdagabb területe.

Idegenvezetés az Őrségben

Az Őrség folyói

Az Őrség a Zala és a Kerka vízgyűjtő területéhez tartozik, mindkettő védett terület. Az Őrségi Nemzeti Park és a Kerka- (Ős-Mura) völgy hazánk különleges, folyó és patakok által formált dombvidéke, ahol a vizenyős, nehezen járható völgytalpakat dimbes-dombos kavicshátak vonulata övezi. Az Őrség fontos folyója még a Rába, amely Magyarország egyetlen vadvíz-jellegű folyója: a 211 km-es szakaszon végigevezni embert próbáló feladat. A Zala (Szala) folyó Szalafőtől északra ered és középen szeli át az Őrséget. A Kerka folyó völgye sok ritka szitakötőnek és kérésznek ad otthont és amely a Belső Őrséget határolja el az őriszentpéteri Őrségtől.

Tavak az Őrségben

Egyre többen fedezik fel, hogy az Őrség a tavak országa is. A patakok felduzzasztásával turisztikai célponttá vált mesterséges tavakat hoztak létre. Az őrségi tavak bájosak és alkalmas környezetet kínálnak a nyári kánikula elviselésére.

Az Őrség Vendégházhoz legközelebb a Vadása tó terül el, de egyszerűen megközelíthető a többi őrségi tó is: Bajánsenyei-tó, Hársas-tó, Cipó-tó , Hímfai tó, Borostyán-tó, Csesztregi tó, Sárdi-tó,Sárberki-tó, Sárvíz-tó, Fekete-tó, Nagyréti-tó, Bárkás-tó.

Vadása tó az Őrségben

Az Őrség éghajlata nedves szubalpin jellegű, az éves csapadékmennyiség 650-950 mm között van, emiatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag. Az Őrség éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, de déli mediterrán elemek is éreztetik itt hatásukat.

A terület átlagmagassága a tengerszint felett 250-300 m. A legmagasabb pont Felsőszölnökön a Hármashatár (387 m), a legalacsonyabb a Zala-völgyében Felsőjánosfa határában (191 m) van.

Az Őrségi Nemzeti Park tanösvényei

Ság-hegyi geológiai és természetismereti tanösvény 
Az ötmillió éves Ság-hegy geológiai és természeti értékeibe nyújt betekintést a tanösvény. Az egykori bazaltvulkán kialakulásának történetét, működését, a későbbi bazaltbányászat folyamatát, a mai kulturális és természeti értékeket, növény- és állatvilágot ismerhetjük meg ezeket bejárva.

Botanikai és madárvédelmi tanösvény
Itt a Kőszegi-hegység környéki növényvilágot bemutató Csillaghúr és Királyvölgyi Tanösvények és a madárismereti, madárvédelmi bemutató útvonal található.

Rezgőnyár Tanösvény
A 400 m hosszú tanösvény tájékoztatást ad az Őrség növény- és állatvilágáról, az erdők kialakulásáról, az erdőgazdálkodási módokról,az erdőszegélyek szerepéről, a fasorok élővilágáról, a helybeli őshonos háziállatokról valamint a tókák élővilágáról.

Sárgaliliom Tanösvény
A túra Velemérről Magyarszombatfára vezeti át az érdeklődőket, 6,2 km hosszan mutatva be a kevésbé ismert és látogatott Belső-Őrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvény útvonala és az ennek során bemutatott ismeretszerző témák alkalmasak arra, hogy az ide látogató turista a szakember vezetése nélkül is fel tudja fedezni a természeti, építészeti, tájképi és kultúrtörténeti értékeket úgy, hogy az érzékeny területek nem sérülnek.

Kirándulók az Őrségben

Növények az Őrség Nemzeti Parkban

Az Őrségi Nemzeti Park 111 védett növényfajnak ad otthont. A száraz kaszálóréteken májusban a legkülönbözőbb színek keverednek tarka virágszőnyeget alkotva. A réti kakukkszegfű rózsaszínje, a harangvirágok halvány lilája vegyül a bakszakáll és a boglárkák sárgájával, a fehér margaréta fejecskékkel. Tömegesen fordul elő az agárkosbor, amit itt "kakukkvirágnak" is neveznek, kicsit később pedig egy másik egy másik jellegzetes orchidea bontogatja szirmait, a sömörös kosbor.

A dombokat átszelő hidegvízű patakok mentén dúsfüvű nedves láprétek alakultak ki. E láprétek számos jégkorszak utáni reliktumfajnak adnak otthont. Áprilisban kockásliliomra bukkanhatunk, májusban a zergeboglár tojássárga nagyságú és színű virágai tűnnek elénk, vagy a kecses szibériai nőszirom alkot lila tengert. Máshol sárga sásliliom díszlik vagy a gyapjúsás fehér pamacsait borzolja a szél.

Az Őrség 63%-át borítják erdők, ami az országos átlag 3,5-szerese, így meghatározó szerepük van a tájkép alakításában. Az Őrségi Nemzeti Park legjellemzőbb erdőtársulásai az erdeifenyvesek, melyek miatt Gyántásországnak is nevezik e vidéket. Jellegzetes növényei a boróka, a szőrösnyír, a kutyabenge, a korpafüvek, henye boroszlán, orchideák, kakasmandikó, a tavaszi tőzike, a sárga tyúktaréj, a hóvirág, a májvirág, a kék csillagvirág.

GOmbaszedés az Őrségi Nemzeti Park területén

Állatok a Nemzeti Parkban

Az Őrségi Nemzeti Park élőhelyei változatos állatvilágnak adnak otthont. A hűvös, csapadékos éghajlatú területen elsősorban a tiszta, szabályozatlan vízfolyásokhoz, erdei- és lucfenyves erdőkhöz, láprétekhez kötődő fajok fordulnak elő.

A tiszta vízű patakok pl. Kerka, Kerca és Zala jellemző faja a folyami kagyló és a folyami rák, a hegyi- és a csermely szitakötő, a Rábában pedig jelentős népessége él az erdei szitakötőnek.

A lepkék és a szitakötők közül több olyan faj él az Őrségben és a Vendvidéken, amelynek védelmét nemzetközi egyezmények írják elő. Európai jelentőségű állománya található az Őrségi Nemzeti Park területén a vérfű- és zanótboglárka lepkefajoknak, emellett a lápi tarkalepke előfordulását kell kiemelni. A nyíres-rezgőnyáras-fenyves társulásokhoz kötődik a nagy- és kis színjátszólepke, valamint legnagyobb méretű hazai lepkefajunk a nagy nyárfalepke. A Vendvidék száraz kaszálórétjeinek értékes faja a látványos, ragadozó rablópille, mellyel főként júniusban találkozhatunk. Gyors, harcias mozgásával, élénk citromsárga színével hívja fel magára a figyelmet.

Nagy nyárfalepke

A térség vízrendszerében előforduló 45 halfaj közül elsősorban a bennszülött magyar- és német bucó, selymes durbincs és homoki küllő Rábában élő állományai emelhetők ki. Rajtuk kívül természetvédelmi szempontból különösen értékes a kőfúró csík és a fürge cselle előfordulása.

A kétéltűek közül 12 békafaj és mind a négy hazai farkos kétéltű egyedei előfordulnak. Az erdei pocsolyákban, források környékén, nedves mohapárnák között gyakran találkozhatunk a hegyvidéki elterjedésű sárgahasú unkával. A Vendvidéken jelentős állománya él az alpesi gőtének, az árnyas, nyirkos erdőkben főleg eső után foltos szalamandrát is láthatunk.

A madárvilágot főként az erdőkhöz kötődő fajok képviselik. A zavartalan erdőrészekben költő fajok közül a fekete gólya március második felében érkezik meg fészkére, míg a rétisas már a tél közepén fészkeléshez kezd. A ragadozó madarak közül figyelemre méltó számban él a nemzeti park területén a darázsölyv. Zárt erdőkben költ a korán megérkező, jellegzetes hangú kék galamb és a rejtett életmódot élő kis- és kormos légykapó. Európa legkisebb madarainak a sárga- és a tüzesfejű királykának országos jelentőségű állományai élnek a nemzeti park fenyveseiben.

Az emlősök közül faunisztikai érdekesség három denevérfaj, a horgasszőrű-, a nagyfülű- és a fehérszélű denevér előfordulása. A kisebb termetű ragadozó emlősök közül a nyest és a nyuszt fordul elő nagyobb számban, valamint a fokozottan védett vidra jellegzetes nyomait is felfedezhetjük a Rába és tavaink környékén.

Szarvasok az Őrségi Nemzeti Parkban

Látogass új honlapunkra!

 

Pihenjen nálunk!

Elérhetőségeink

Őrség Vendégház és Étterem
9933 Őrimagyarósd
Dózsa György utca 35.
+36 30 473 4317
+36 30 582 6631
+36 94 426 018
 E-mail: csilla@orsegvendeghaz.hu
hegyi.vilmos@orsegvendeghaz.hu 

 
Hívjon minket SKYPE-on:

Hívj Skype-on!

Őrségi hivatkozások

Az őrség feltétel nélküli híve és a kultúrális események egyik pezsgő központja a viszáki Kultúr-Pajta.
Ha Viszákra kirándul, nézze meg a Galéria 46 kiállításait, és látogasson el a Tündérkertbe.
Az Őrségi Vendégvárók nem titkolt célja, hogy sokrétű információval szolgáljon az érdeklődőknek az Őrség vidékéről, kedvet adjon az utazáshoz, és nem utolsó sorban megkönnyítse a vendégek és vendégfogadók egymásra találását.

Ingyenes WiFi

Ingyenes WiFi

Idegenforgalmi adó

Figyelem! Idegenforgalmi adó 150 Ft / fő / nap.
Szállás- és csomagáraink nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót.
Ez elszámolásra kerül szolgáltatásaink igénybevétele során.